{ "title": "Fatiha Suresi Tefsiri", "image": "https://www.fatiha.gen.tr/images/fatiha-suresi-tefsiri.jpg", "date": "19.01.2024 15:52:53", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Fatiha süresi tefsiri; Mekke'de nazil olan Fatiha süresi 7 ayetten oluşur. Harf sayısı 140'dır. Fatiha ismi 'başlangıç veya kitap gibi açılan şeylerin ilk açılan yeri' anlamına gelmektedir. Namazlarda her rekâtta okunan Fatiha süresinin konusu ve gayesi, insanları ilahi nizama ulaştırarak, dosdoğru yola sevk ve irşat etmektir. Sure başlarında bulunan besmele, Fatiha süresinden bir ayet olduğu için besmele de Kur'an'ın bir parçasıdır. Fatiha suresi bittiğinde min demek sünnetir. Kur'an'da bulunmasa da Peygamber efendimiz: İmam 'veleddallin' dediğinde hepiniz min deyiniz, çünkü melekler de 'Amin' derler, buyurmuştur. Bu sebeple Fatiha'dan sonra min demek sünnettir. İmam, cemaat yahut yalnız okuyan kişi sure bitiminde sessizce min der.

Fatiha süresinin okunuşu ve tefsiri

Bismillahirrahmanirrahim

'Rahman ve Rahim olan Allah'ın ismiyle (Başlarım, okurum)' Allah'ın Rahman ve Rahim sıfatları merhamet hususunda ayrı ayrı geniş bir manaya sahiptir. Rahman, pek çok merhametli, son derece rahmet sahibi demektir. Rahim ise çok merhamet edici demektir. Bu iki sıfat, rahmet mastarından gelse de aralarında farklar vardır. Rahman: dünyada tüm yaratılmışlara merhamet edendir. Ahirette sadece müminlere rahmet edecek olan ise Rahim sıfatıdır.

1. Ayet: Elhamdülillahi-r rabbil alemin.
' Her türlü hamd, övgü, şükür ve nimet Alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. ' Elhamdülillah, Allah'ın verdiği nimetlere karşı şükrü ve övgüyü ifade etmek için kullanılan en güzel tazim ifadesidir.

2. Ayet: Er Rahman'ir-Rahim.
' O Rahmandır; rahmeti bütün varlıkları kapsar ve bütün yarattıklarının her türlü rızkını merhametle sağlar, yetiştirir. O rahimdir; yarattıklarına pek şefkatli ve merhametlidir.

3. Ayet: Malik-i yevmi'd-din.
'Din gününün sahibi-ne (Hamd olsun) ' din günü, hesap ve ceza günüdür. Herkes yaptıklarının karşılığını kıyamet gününde görecektir. Dünyanın da yegâne malik ve sahibi Allah'tır. Yevmi'd-din'in lisanımızda bir ismi de 'ruzi ceza'dır. Bu, her işin karşılığı verilip bitirileceği son gündür. Allah hesap ve ceza gününün yegâne sahibidir. Çünkü Allah, hayr, iyilik ve adalet kaynağıdır.

4. Ayet: iyyake na'budu ve iyyake neste'in.
' Yalnız sana kulluk ve ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz' ibadet ve taatı yalnız sana yapar, ancak sana boyun eğer, sadece senin huzurunda eğilir ve bütün benliğimizden sıyrılarak sana kulluk görevimizi yerine getiririz demektir.

5. Ayet: İhdina's-sırata'l-mustakim.
'Bizi dosdoğru yola ilet. ' Ayeti kerimede geçen 'sırat-ı müstakim'den maksat Allah'ın hak yolu, Kur'an ve Resulün yolu demektir. Her hak kanun, bir ilahi kanun olduğu için müstakimdir.

6-7. Ayet: Sırade'l-lezine enamte aleyhim gayri'l-mağdubi aleyhim veleddâllin.
'Kendilerine nimet ve iyilikte bulunduğun peygamberlerinin ve onlara tabi olan sahih kullarının yoluna ilet; gazaba uğrayanların ve sapıtmış olanların yoluna değil. ' Ayette bahsedilen 'Nimet verilenler' peygamberler, hakkıyla inananlar, şehitler, peygamberin yolunda gidenlerdir. Dalâl ve delalet: doğru yoldan bilerek veya bilmeyerek sapmak demektir. Dalâl, bazen gafletten, şaşkınlıktan kaynaklanır. Bu hal devam ederse telef olmaya sebep olur.

Min.
" } ] }